Assertiviteitstraining

Een actief programma waarbij wordt ingezet op verschillende sociale vaardigheden die bijdragen tot het verkrijgen van inzicht in situaties die voor jou moeilijk zijn en hoe je hier anders mee om kan gaan.

Voor wie is deze training?

Assertiviteitstraining is een techniek gebaseerd op wetenschappelijk evidentie.

Het is voornamelijk gericht op personen die:

  • sociale angsten kennen
  • moeilijk contact maken met anderen
  • zich steeds aanpassen aan anderen
  • moeilijk grenzen kunnen stellen
  • het moeilijk uit te drukken wat ze denken en voelen
  • liever vermijden omdat ze vrezen voor ruzie of meningsverschillen

Hoe gaan we aan de slag?

De assertiviteitstraining vindt plaats in een groep van max. 12 deelnemers. Iedere sessie duurt twee uur en bevat een pauze van 10 minuten.

Gezien het gaat om sociale vaardigheden is het belangrijk actief aan de slag te gaan en voldoende te oefenen. Hiervoor zal gebruik worden gemaakt van verschillende technieken zoals:
Rollespelen, opdrachten en modeling. Gezien het gaat om een groepstraining vinden we het belangrijk dat alle deelnemers de volledige training kunnen doorlopen. Mocht het zo zijn dat u toch verhinderd bent, gelieve ons dan op voorhand op de hoogte te stellen. Dit kan steeds door ons te contacteren. Onze gegevens zijn terug te vinden onder het de titel praktische info van deze brochure.

Wat is Assertief zijn?

Er is een onderscheid tussen subassertief (niet weerbaar) zijn, assertief zijn en overassertief (agressief) zijn. Assertief zijn is opkomen voor jezelf, rekening houdend met de ander. Het betekent dat je jezelf ernstig neemt, je eigen belangen verdedigt, rekening houdend met de rechten van de ander en zonder de ander te kwetsen.

Om op een assertieve manier te reageren kunnen we bepaalde vaardigheden aanleren. Het starten van een gesprek, je mening uiten, opkomen voor je eigen rechten, om een verzoek vragen, weigeren, reageren op of geven van kritiek, reageren, ontvangen of geven van een compliment, iets positief over jezelf zeggen en gevoelens uiten.

Deze vaardigheden zijn geen aangeboren vaardigheden, het is dus vaak zo dat het voor velen van ons niet makkelijk is altijd op een assertieve manier te reageren in een moeilijke situatie. Je kan deze vaardigheid dus aanleren.

Door het volgen van deze training word je beter in jouw communicatie met anderen, het (h)erkennen en aangeven van eigen grenzen, het verhogen van je zelfwaardering, het geven van je mening en weigeren van een verzoek.

Praktisch

De training bestaat uit 5 wekelijkse sessies die elk twee uur duren. Na 55 minuten is er een pauze van ongeveer 10 minuten waarna het tweede deel van start gaat. Dit is een groepstraining van 5 sessies. (min. 6 en max. 12 deelnemers) en wordt gegeven door Annelies Lammertyn & Djordy Haubourdin, beiden zijn klinisch psycholoog.

Schrijf je nu in

Data: vrijdag 19/04, 26/04, 3/05, 10/05 en 17/05/2024
Uur: van 14u tot 16u

Plaats: zaal Kine Consult, Ottergemsesteenweg 209, Gent.
De zaal is gelegen op de eerste verdieping.
Er is voldoende parking beschikbaar aan de praktijk en voor het gebouw.
Prijs: De training wordt aangeboden binnen de conventie voor eerstelijns-psychologische zorg. Voor 5 sessies betaal je 15 euro.
Voorafgaand aan de groepstraining nodigen wij jou uit  voor een (gratis) kennismakingsgesprek in onze praktijk te Mariakerke of online.
15 euro cash te betalen bij kennismakingsgesprek.

Klik hier om je in te schrijven